Ce urmeaza dupa cresterea salariilor din sectorul bugetar? Reducerea CAS-urilor, indexarea pensiilor cu rata inflatiei si posibila lansare a emisiunilor de obligatiuni prin care statul se va imprumuta de la populatie. Sunt cateva dintre masurile anticipate de analistii chestionati de DailyBusiness.ro, care urmeaza sa fie puse in aplicare intre alegerile locale si cele generale.
Dupa majorarea salariilor bugetarilor, presedintele Traian Basescu si Guvernul Ungureanu ar mai putea lansa cateva masuri in a doua parte a anului, in perspectiva alegerilor generale din noiembrie, afirma analistii economici citati de DailyBusiness.ro.
Potrivit acestora, politica economica a sefului statului isi are cateva repere clare intr-un calendar gandit inca din 2010, in perspectiva jocului puterii.
Ultimele declaratii facute duminica, la Pro TV, de Basescu privind majorarea salariilor si necesitatea mentinerii CAS, au pus gaz pe focul controverselor.
Privind in urma in istoria recenta, toate guvernele post-decembriste au lucrat la capitolul electoral inainte de alegeri, oferind majorari salariale, indexari, facilitati fiscale etc. Fara exceptie. Astfel ca, din punct de vedere politic, jocul lui Traian Basescu era lesne de inteles.
Declaratiile de la Pro TV in care a afirmat ca “guvernul are o rezerva de bani, provenita din imprumuturi” si ca “majorarea salariilor bugetarilor cu 15% trebuia sa fie pusa in aplicare inca din ianuarie”, nu a surprins pe analistii care ii inteleg mesajul.
“Basescu stia de mult ca va impune cresterea salariilor din iunie, ca sa aiba un ascendent la alegeri. Daca te uiti in sondaje, era de asteptat ca PDL sa aiba nevoie de un astfel de impuls. Acesta a fost si motivul pentru care am iesit agresit sa ne imprumutam pe pietele externe, ca sa avem de unde sa platim salariile majorare”, afirma econo