Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatate, oamenii de stiinta spunand ca ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a multor alte probleme de sanatate.
Totusi, nu este neaparata nevoie ca toata lumea sa ia suplimente. De multe ori, acestea sunt chiar contraindicate, conform Health.com. Daca alimentatia ta este una echilibrata, chiar nu este cazul sa apelezi la un asemenea ajutor. Iata cand vitaminele sunt bune, dar doar pe cale naturala.
Beta-carotenul
Beta-carotenul se gaseste in morcovi, cartofi dulci si ardei iute verde. El este un antioxidant care se transforma in corp in vitamina A si este foarte bun pentru vedere, sistem imunitar si o piele frumoasa. Totusi, el nu are un mare rol in prevenirea cancerului. Un studiu din 2004 chiar arata ca suplimentele care il contin pot creste riscul aparitiei cancerului la plamani in cazul celor care fumeaza.
Calciul
Corpul uman are nevoie de calciu, care se gaseste in special in produsele lactate si ajuta oasele sa fie mai sanatoase, prevenind osteoporoza.
Suplimentele nu sunt o idee rea atunci cand vine vorba de calciu, mai ales daca nu esti un mare iubitor al lactatelor si nici al napilor sau ai sardinelor din conserve. Daca ai in familie antecedente de pietre la rinichi, totusi, este bine sa te feresti de astfel de suplimente.
In plus, un studiu din 2010 leaga calciul din suplimente de cresterea riscului de infarct la persoanele in varsta, in special la femeile aflate la menopauza. Sub nicio forma nu este bine sa iei mai mult de 500 de miligrame o data si este bine sa le combini cu vitamina D pentru o mai buna absorbtie.
Acid folic
Acidul folic este cel care previne deteriorarea functiilor neuronale, gasindu-se adesea in cerealele fortifiate, legumele cu frunze inchise la culoare, citrice, paine