Calculatoarele sunt usor afectate de uzura venita cu trecerea timpului si de diverse programe daunatoare, care incetinesc performanta acestuia si pot deranja utilizatorul. Vezi mai jos cateva sfaturi simple pentru un calculator mai rapid si performant.
1. Curata praful
Praful acumulat in interiorul calculatorului de-a lungul timpului blocheaza circulatia aerului prin unitate, ceea ce duce la supra-incalzirea componentelor si cauzeaza o incetinire semnificativa a sistemului, erori sau chiar blocari dese. Curatarea de praf a calculatorului este recomandata a fi efectuata la un interval de maxim cateva luni.
La un calculator de tip desktop, curatarea prafului se poate face folosind un servetel sau o carpa umeda pentru exteriorul unitatii si un spray cu aer comprimat sau o pensula din par pentru ventilatoarele de pe procesor, placa video, sursa etc.
E important de mentionat ca aspiratorul nu este recomandat pentru un asemenea proces de curatare, sau macar trebuie folosit cu foarte mare atentie, intrucat exista riscul de a afecta componentele mai mici.
Daca in timpul utilizarii calculatorului ventilatoarele din unitate scot zgomote, inseamna ca trebuie unse sau inlocuite pentru a putea functiona in parametri optimi.
Pentru laptopuri, utilizatorul trebuie sa stie sa “navigheze” prin labirintul de componente compacte ale notebook-ului. In caz contrar, se poate curata fara mari eforturi aerisirea din partea laterala a laptopului.
Resetarea radiatorului de pe procesor si placa video
Exista posibilitatea ca legatura termica dintre procesor si placa video si ventilatoarele de racire aferente sa nu functioneze la parametrii optimi, ceea ce ar putea duce la supra-incalzirea acestor componente.
Astfel, pasta termica ce leaga procesorul sau placa video de ventilator poate fi cu