Noul salon de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie" nu poate fi dat în folosinţă din cauza lipsei de personal medical.
Noul salon de cardiochirurgie pediatrică al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” nu poate fi dat în folosinţă din cauza lipsei de personal medical. Amenajarea secţiei a costat 3,5 milioane de euro, sumă din care jumătate a venit de la Ministerul Sănătăţii, restul banilor fiind strâns din donaţii, în principal prin Fundaţia “Inima Copiilor”. Salonul, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, este gata să primească pacienţi de mai bine de un an, însă medicii nu se înghesuie să se angajeze.
Criză acută de anestezişti
Liana Stanciu, moderatoare radio şi fondatoarea fundaţiei „Salvaţi-vă îngerii”, este una dintre persoanele cele mai implicate în strângerea de banii pentru modernizarea spitalului. Ea spune că fondurile de la buget pentru angajarea personalului medical au fost deblocate în urmă cu patru luni, pe vremea Guvernului Boc, dar nu sunt suficiente.
Astfel, s-a alocat suma necesară pentru a plăti 70 de salariaţi, în condiţiile în care spitalul avea nevoie de peste 100. „În acest moment, există o lipsă acută de anestezişti. Am reuşit să completăm o parte din necesităţile secţiei, dar la concursul pentru anestezişti pur şi simplu nu s-a prezentat nimeni!”, susţine Liana Stanciu.
Medicii tineri pleacă pe capete
Lipsa medicilor, în general, şi cea a anesteziştilor, în special, reprezintă o problemă a întregului sistem sanitar din România. În cazul Spitalului „Sfântul Ioan” din Capitală, de exemplu, lipsesc cel puţin trei anestezişti. Principala cauză este, potrivit reprezentanţilor instituţiei, salarizarea modestă în comparaţie cu nivelul din ţările occidentale.
„Oficial, anesteziştii din România câştigă foarte pro