Preţul aurului s-a dublat în ultimii cinci ani, creând un interes considerabil în comercializarea metalului preţios. Aproximativ 75 mld. dolari sunt rulate zilnic pe piaţa de aur din Londra.
În ciuda cererii, aurul este extrem de puţin. După unele estimări, tot aurul extras în istoria umanităţii ar umple numai două piscine de mărime olimpică. Potrivit estimărilor realizate de U.S. Geological Society cum că numai 51.000 de tone din rezervele globale de aur rămân în subteran, exploatările aurifere sunt totuşi o afacere profitabilă.
Pentru o privire asupra celor mai mari operaţiuni de minerit aurifer ale lumii, CNBC a analizat cele mai recente date emise de Thompson Reuters şi Metals Economics Group, care includ informaţii numai de la companiile listate la bursă.
În acest top au fost incluse minele care sunt localizate pe o proprietate singurală. „Operaţiunile miniere“ pot fi categorisite ca mine, dar în cazul în care mai multe mine sau depozite sunt combinate cu o facilitate de procesare centrală, aceste operaţii au fost expluse din listă.
Un exemplu de acest fel este cazul operaţiunilor Newmont Minig din Nevada, unde o serie de mine separate sunt grupate. Totuşi, Newmont nu face publice cifrele pentru fiecare mină din Nevada, motiv pentru care această operaţiune a fost exclusă.
Vedeţi în continuare de unde provine cel mai mult aur din lume:
10. Boddington
Locaţie: Boddington, Australia
Producţia de aur din 2011: 741.000 uncii (oz)
Mineri activi: Newmont Mining
Operaţiuni miniere: carieră deschisă
9. Kalgoorlie Super Pit
Locaţie: Kalgoorlie, Australia
Producţia de aur din 2011: 750.000 oz
Mineri activi: Barrick Gold
Operaţiuni miniere: carieră deschisă
8. Lagunas Norte
Locaţie: Santiago de Chuco, Peru
Produ