De-a lungul anilor, celebrul regizor a colaborat cu mulţi actori de la Teatrul Naţional din Bănie, iar în ultimul film, care a avut premiera luna trecută, „Ceva bun de la viaţă“, Piţa i-a distribuit, printre alţii, pe Valer Dellakeza şi Valentin Mihali
Dan Piţa (foto), care a răspuns cu amabilitate întrebărilor GdS, a spus că în acest an va reveni la Craiova pentru a termina un film deja început, despre viaţa şi activitatea lui Eugeniu Carada.
- După o absenţă de câţiva ani, aţi reapărut cu un nou film, „Ceva bun de la viaţă“, după un scenariu de Răsvan Popescu şi Moliko Alexandru. Până la primele cronici, o întrebare: este un film destul de incomod? Dacă da, de ce?
- În primul rând, în aceşti câţiva ani nu am stat degeaba. Am predat cursuri de regie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ (UNATC, unde Dan Piţa este doctor honoris causa - n.r.) şi Universitatea Media Pro. Am făcut un film documentar pentru Banca Naţională a României (BNR), filmând în Craiova, unde voi reveni anul acesta pentru a împlini şi întregi portretul marelui cărturar, economist şi politician craiovean care a fost Eugeniu Carada.
Să vă răspund la întrebarea propriu-zisă: filmul „Ceva bun de la viaţă“ nu este doar un film incomod, el este chiar dur, pentru că se adresează tânărului spectator şi descrie o lume pe care guvernanţii se fac că nu o observă, ascunzând-o mereu sub preş.
Tinerii trebuie să creadă în destinul lor
- În acest film aţi făcut o introspecţie într-o lume mai puţin prezentă în viaţa de zi cu zi. Care ar fi însă partea optimistă a filmului, care ar fi mesajul pe care aţi dorit să-l transmiteţi omului de rând?
- Că omul, mai ales tinerii, trebuie să creadă în destinul lor şi să persevereze pentru a-şi câştiga libertatea şi, mai ales, existenţa pentru ziua de mâine.
- Proba