Guvernul belgian a aprobat extinderea măsurilor de austeritate adoptate anul trecut pentru a păstra deficitul bugetar în limita de 3%.
Belgia şi-a consolidat planul de austeritate şi se prezintă acum drept elevul european model, dacă ţinem cont că ţări precum Spania sau Olanda dau din colţ în colţ pentru a-şi reduce deficitele bugetare. Acum, presiunea asupra celor două state va fi şi mai mare din partea UE.
După o săptămână de negocieri, coaliţia de şase partide aflată la putere - formată din formaţiuni de stânga, centru şi dreapta - a ajuns duminică la un acord pentru noi economii în valoare de 1,82 miliarde de euro, care se adaugă celor 11,3 miliarde de euro decise la sfârşitul anului 2011, la scurt timp după investirea guvernului condus de socialistul Elio di Rupo.
Taxe mai mari pe tranzacţii şi pe tutun
În plus, Executivul a decis să blocheze cheltuieli de 650 de milioane de euro în cazul deteriorării situaţiei economice, care ar impune noi tăieri pentru atingerea ţintei de deficit. „Cu acest buget, ţara noastră este unul dintre cei mai buni elevi din Europa", a declarat Elio di Rupo. Obiectivul Cabinetului este de a limita deficitul bugetar la 2,8% din PIB în 2012, faţă de 3,8% în 2011, şi a îndeplini, astfel, „angajamentele faţă de Uniunea Europeană", care stabileşte nivelul maxim de 3%. În caz contrar, Belgia riscă să fie amendată de UE.
Noile măsuri vizează creşterea încasărilor statului prin impozite mai mari pe tranzacţiile bursiere şi tutun, precum şi din reducerea evaziunii fiscale, fiind vizată în special munca la negru. Economii vor mai fi făcute şi la Justiţie, prin reducerea cheltuielilor de judecată şi la Apărare - armata nu va mai primi noi elicoptere.
Di Rupo a subliniat că belgienii nu au fost grav afectaţi de criza economică precum alţi europeni. „La noi nu a scăzut salariul minim, nu