Suedia şi România sunt statele membre cu cel mai mare procent de firme care au de gând să facă angajări în următoarele trei luni, potrivit unui studiu Manpower.
În ultima analiză Manpower, una din cinci firme autohtone spune că vrea să facă angajări în intervalul aprilie - iunie 2012. Această previziune de angajare de 9% plasează România pe locul 2 în Europa, după Suedia, care conduce în topul european, cu o previziune netă de angajare de 11%.Previziunea netă se calculează ca diferenţă între procentul angajatorilor care estimează o creştere a numărului de recrutări şi cel al celor care se aşteaptă la o scădere a acestora. Astfel, în România, 20% din patronii şi şefii de departamente de resurse umane care au răspuns la studiul Manpower au spus că se aşteaptă la o creştere de personal, iar 11% cred că vor fi mai puţine recrutări faţă de acum. Prin urmare, prognoza netă de angajare (PNA) este de 9% în România.
La coada clasamentului european se află statele cu cel mai mare şomaj din Europa: Grecia are un şomaj de 23,3% şi o prognoză netă de angajare de minus 11, iar Spania a ajuns la o rată de şomaj de 19,9%, iar prognoza Manpower este de minus 8%.
Cele mai puţine angajări, în sud-est
Cele mai multe şanse de angajare le au persoanele din Regiunea de Nord - Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, unde una din cinci firme anticipează că va face angajări. Urmează zona Bucureşti - llfov, cu o prognoză de angajare de 19%, şi Regiunea Sud, cu 18%.
Doar două regiuni sunt pe minus, adică au o prognoză netă ce arată reducerea numărului de locuri de muncă ce ar putea apărea pe piaţă în trimestrul II. În Moldova, numărul celor care se aşteaptă la mai puţine angajări îl depăşeşte cu un procent pe cel al celor care sunt optimişti, în pofida situaţiei economice de ansamblu. Cel mai rău stă Regiunea Sud - Est