După o uşoară scădere a exporturilor în luna decembrie 2011, acestea au revenit pe creştere în ianuarie 2012. În schimb, exporturile extracomunitare din prima lună a anului au scăzut cu 5,6% faţă de ianuarie 2011. O scădere de 4,8% a fost consemnată şi în luna decembrie 2011 comparat cu decembrie 2010.
Deficitul comercial al României a fost în luna ianuarie mai mare cu 82% decât cel înregistrat în prima lună a anului trecut , importurile crescând cu un ritm mult mai mare decât exporturile.
Revenire pe creştere în luna februarie
Scăderea înregistrată la exportul extracomunitar este considerată de oficialii Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR) ca fiind o consecinţă a problemelor întâmpinate de transportatorii care s-au confruntat, mai ales în ianuarie 2012 cu vremea nefavorabilă.
„Problemele care au apărut la exporturile extracomunitare au legătură directă cu ce s-a întâmplat în domeniul transporturilor. Au existat multe transporturi întârziate. Pentru a exemplifica, un singur vapor care nu mai pleacă din port înseamnă un transport de marfă de 160 milioane euro şi care poate avea o pondere de 5% în sectorul extracomunitar.
Mai ales în ianuarie au fost căi ferate blocate, vase care nu au mai plecat din port, camioane rămase în baze etc. În plus, mai trebuie adăugat că în ianuarie 2011 raportat la ianuarie 2010, la exporturi extracomunitare au fost creşteri de peste 71% şi o scădere a unei astfel de cifre uriaşe nu trebuie să creeze panică", a declarat secretarul general ANEIR, Mihai Ionescu.
În luna februarie însă, conform datelor ANEIR, exporturile extracomunitare au revenit pe creştere cu 0,6%.
Expedieri intracomunitare, 75% din exporturi
Comparativ cu luna ianuarie 2011, exporturile au crescut cu 2,9% la valori exprimate în lei (1,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au cr