Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri şi în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică şi de îmbunătăţirea încasărilor bugetare, a declarat Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor, la prima conferinţă de presă de la preluarea mandatului.
Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an a urcat cu aproximativ 30 mld. lei, la 609 mld. lei, după revizuirea în sus a cifrei pentru anul trecut, noul nivel al PIB pentru 2012 fiind calculat la o creştere economică în jur de 1,7%, adică mijlocul intervalului 1,5-2%, după cum indică oficialii din Ministerul de Finanţe.
Comisia Naţională de Prognoză nu a actualizat încă previziunile pentru acest an, prognoza de toamnă, pe care a fost fundamentat bugetul pentru acest an, indicând o creştere economică de 1,8-2,3%.
Ţintele negociate cu FMI şi Comisia Europeană în legătură cu veniturile şi deficitul bugetar sunt în sumă absolută, dar raportul la buget şi strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014 indică şi ţinte ale veniturilor bugetare şi deficitului ca pondere în PIB, care trebuie ajustate în jos, având în vedere raportarea la un PIB mai mare. Există alternativa ca Finanţele să urmărească atingerea ţintei procentuale anterioare de venituri (33,7% din PIB), care este mai ambiţioasă şi, astfel, se va crea un plus de resurse pentru majorarea salariilor.
Ministrul finanţelor a amintit că în România gradul de colectare este redus, de 33% din PIB, comparativ cu un nivel mediu al veniturilor bugetare în Uniunea Europeană de 40% din PIB. Pentru o mai bună disciplină a exerciţiului bugetar România a acceptat în faţa FMI şi a Comisiei Europene şi ţinte trimestriale ale deficitului bugetar, limita stabilită pentru sfârşitul aces