În 2012, preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux din România vor scădea mai puţin decât în anul precedent, fapt care ar face ca investiţiile în acest domeniu să rămână în continuare atractive. Numărul tranzacţiilor ar putea să crească faţă de cel din 2011, "în contextul în care evoluţia monedei europene rămâne incertă pe termen mediu-lung", a declarat pentru gândul Victor Zaharia, managing partner al Coldwell Banker Affiliates.
Faţă de anul trecut, când preţurile au scăzut în cazul acestor proprietăţi cu circa 6% - 7%, în anii anteriori, odată cu începutul crizei economice, ieftinirea lor a fost mult mai accentuată. Din această cauză persoanele care au sesizat această oportunitate au hotărât să cumpere proprietăţi de lux pentru că au putut beneficia de preţuri scăzute, aflate la minimul ultimilor cinci ani, dar şi de dobânzi bancare convenabile.
Astfel, dacă luăm în considerare o dobândă anuală, la euro, de circa 3% - 4%, cumpărarea unei proprietăţi de lux din România ar putea aduce persoanei care o achiziţionează un randament de 7% - 10% într-un singur an, ne-a explicat Zaharia.
Acest lucru, spune el, face din cumpărarea unei astfel de proprietăţi "o afacere bună", în cazul în care scopul urmărit de către cumpărător este acela de a o închiria, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane aleg să investească în acest segment al pieţei imobiliare.
De ce aleg proprietarii imobilelor de lux să le vândă şi în cât timp găsească un cumpărător
Principalul motiv care îi determină pe proprietarii vilelor de lux să le scoată la vânzare este costul lor ridicat de întreţinere. "Menţinerea şi îngrijirea unei proprietăţi rezidenţiale de lux poate necesita fonduri financiare semnificative, lăsarea proprietăţii în starea iniţiala dobândirii urmând să ducă la o probabilă scădere a valorii acesteia", ne-a mai explicat Zaharia.
El le recoman