Deşi programul de împrumut de urgenţă al Băncii Centrale Europene /BCE/ de la sfarşitul anului trecut a ajutat la evitarea unei crize bancare, există îndoieli privind faptul dacă această măsură va promova creşterea economică, prin încurajarea creditării întreprinderilor şi consumatorilor, potrivit raportului trimestrial al Băncii Reglementelor Internaţionale /BRI/, publicat duminică, şi citat de cotidianul american The New York Times.
'Să nu vă aşteptaţi ca băncile să răspundă prin creşterea creditării lor'', a declarat Stephen Cecchetti, şeful departamentului monetar şi economic de la BRI, vineri, 9 martie, în cursul unei conferinţe telefonice cu jurnaliştii.
Băncile europene rămân puternic sprijinite şi nu vor fi capabile să-şi intensifice în mod substanţial creditarea până când nu vor reduce în continuare riscul, a precizat Cecchetti, a cărui instituţie acţionează ca o casă de compensaţie /clearinghouse/ pentru băncile centrale din lume. Împrumuturile de urgenţă prevăzute de BCE vor ajuta la stabilizarea băncilor, dar va mai dura un timp până când banii vor ajunge la clienţii băncilor.
Raportul a confirmat că tensiunile din Europa au scăzut semnificativ de când BCE a emis peste 1 trilion de euro (1,3 trilioane de dolari), în împrumuturi pentru bănci cu dobândă de 1% în luna decembrie şi din nou la începutul acestei luni.
Nu a fost clar însă dacă BCE şi-a atins obiectivul de a stimula creditarea către sectorul privat. Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat săptămâna trecută că există semne că banii merg spre afaceri, dar au lipsit date cuprinzătoare care să confirme acest lucru.
''A existat o creştere modestă a creditării şi împrumutului bancar'', de la prima rundă a creditelor, a declarat Draghi, care a citat un studiu intern de afaceri din zona euro.
Deşi a fost clar la sfârşi