Leul are şanse de apreciere uşoară în raport cu euro în lunile următoare, cursul de schimb putând intra sub pragul de 4,30 lei/euro în iunie, anticipează analiştii grupului francez Société Générale.
De la începutul anului, cursul s-a dovedit neobişnuit de stabil, fiind decuplat atât de mişcările de depreciere, cât şi de curentul mai recent de întărire a majorităţii monedelor din regiune.
SocGen menţionează drept explicaţii parţiale pentru această situaţie lichiditatea mai scăzută a pieţei locale şi absenţa fluxurilor de capitaluri speculative. Teoretic, leul s-ar fi putut aprecia pe fondul vânzărilor de valută generate de eliberarea de provizioane pe seama trecerii băncilor la standardele internaţionale de raportare financiară, însă BNR a reglementat strict astfel de operaţiuni după ce la sfârşitul lui 2011 unele bănci mari apucaseră să vândă valută, iar ca rezultat cursul coborâse sub 4,30 lei/euro.
La aprecierea leului ar fi putut contribui şi împrumuturile de 2,25 mld. dolari contractate recent de Ministerul Finanţelor, însă pe piaţă nu s-au văzut vânzări de valută, statul fiind preocupat deocamdată de constituirea unei rezerve de lichiditate foarte puternice.
În sens invers, de depreciere a leului, ar putea acţiona deficitul de lichidităţi în euro resimţit de tot mai multe bănci şi care se reflectă în dobânzi la depozitele în euro de peste 4% pe an, dar în ciuda tuturor acestor factori cursul rămâne stabil. BNR a calculat vineri o paritate de 4,3545 lei/euro, în scădere uşoară faţă de joi.
În acest context, SocGen consideră că există fundamente pentru o apreciere modestă a leului până la sfârşitul anului, însă stabilitatea va fi probabil nota dominantă.
Dintr-un coş de 19 monede monitorizate de analiştii francezi, leul a avut una dintre cele mai slabe performanţe de la începutul anului, mişcându-se în banda cuprinsă în