Declaraţiile ce vin de la Bruxelles arată că declaraţiile preşedintelui Sarkozy legate de acordul Schengen nu sunt realiste. Comisarul european al afacerilor interne Cecilia Malmström i-a răspuns lui Nicolas Sarkozy aducînd precizarea că pentru a se ajunge la ceea ce doreşte el, este necesară o modificare a Tratatului UE.
Ce-i drept, în 1985 Acordul Schengen a fost imaginat ca un acord interguvernamental, un simplu instrument agreat între mai multe guverne ale UE. Dar în anii 2000 el a fost încorporat Tratatului UE și face parte din legislația UE. Prin urmare, o schimbare atât de radicală a Schengen ar implica o schimbare a Tratatului care nu se face batând din palme.
Trebuie în acel moment organizate negocieri, care în sine pot fi foarte dure și trebuie ca noul text să fie din nou ratificat de toate statele UE , ceea ce, după cum s-a constatat deja cu alte ocazii, dă naștere unor complicații nebănuite.
Apoi, Acordul Schengen cuprinde și țări din afară UE, ca Elveția, Norvegia și Lichtenstein, și ele trebuie să fie de acord cu aceste modificări atÂt de importante.
Deci iată în mare reacția Comisiei Europene. Adversarii politici ai lui Sarkozy, socialiștii au atacat destul de puternic aceste idei. Aseară deja, socialsitii francezi din parlamentul European vorbeau despre idei naționaliste și ipocrizie necinstitaa¦trebuie să recunoaștem că formularea este excepțională. Ei adaugă că Sarkozy lansează aici o falsă dezbatere. Europenii, pe cale de a reforma guvernanţa Schengen
Există într-adevăr un șantier în curs, iată de ce socialiștii vorbesc despre o falsă dezbatere. Dar ce-i drept, cÂnd a lansat în urmă cu un an ideea reformării guvernantei Schengen, Sarkozy se gÂndea exact la ceea ce a spsu sacum : posibilitatea excluderii din Schengen a unui stat care nu-și poate asumă obligațiile.
Partenerii europeni au pus însă destul