Peste 121 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie. În România, 20% din populaţie suferă de tulburări psihice, jumătate din ei fiind depresivi.
În acest moment, depresia este a patra maladie ca răspândire pe glob, fiind deja denumită „boala secolului". Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează însă că în 2020 această afecţiune va fi a doua cauză de dezabilitate după bolile cardiovasculare.
Deşi, de cele mai multe ori, depresia nu este luată prea în serios, fiind confundată cu o tristeţe temporară, ea este responsabilă pentru cele 800.000 de sinucideri înregistrate anual la nivel mondial, arată datele OMS. În ultimii ani, răspândirea fără precedent a acestei tulburări psihice a fost favorizată de criza financiară prelungită, prin stresul constant pe care-l implică şi mai ales pentru consecinţele grave asupra vieţii personale şi a celei de familie, susţin specialiştii.
Frica de psihiatru
În cazul României, episoadele depresive afectează 10% din populaţie, cifra reprezentând jumătate din totalul cazurilor de tulburări psihice, susţine OMS. Datele sunt însă doar estimative, existând semne că situaţia este mult mai „neagră".
Acest decalaj între realitate şi statistici oficiale are mai multe cauze, una dintre ele fiind aceea că românul obişnuit are, în general, cunoştinţe minime despre simptomele, tratamentul şi consecinţele depresiei, aşa că ignoră afecţiunea timp îndelungat. O altă cauză, extrem de importantă, este reticenţa bolnavilor de a discuta cu cei apropiaţi despre problemele lor şi groaza de a cere ajutorul medicului psihiatru.
„Românilor le este frică de medicii psihiatri sau le este ruşine să se afle că au apelat la un medic psihiatru. În ţara noastră încă nu există cultura medicului psihiatru. Românii apelează cu întârziere la un specialist şi sindromul care îi a