Pe lângă cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), alte companii de pe bursă au anunţat în ultimele zile valoarea dividendelor pe care intenţionează să le distribuie către acţionari în acest an, unele dintre ele fiind consistente.
De exemplu, conducerea producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) a propus ca acţionarii să primească în acest an un dividend net de 0,462 lei/acţiune din profiturile şi rezervele companiei pe ultimii trei ani (2009, 2010 şi 2011). Dacă propunerea va fi aprobată, acţionarii Carbochim vor încasa în total circa 1,8 mil. lei (412.000 de euro), mai mult decât profitul firmei pe anul trecut, care s-a ridicat la 1,5 mil. lei. Randamentul net din dividende este de circa 8,2% calculat la ultimul preţ de pe piaţă al titlurilor Carbochim, de 6,725 lei/unitate. Valoarea dividendului propus a fi distribuit în acest an de către Carbochim este cu 77% mai ridicat decât cel de anul trecut, deşi profitul companiei s-a redus în 2011 cu 29%.
Omul de afaceri Cătălin Chelu îşi dispută controlul asupra companiei cu mai mulţi acţionari persoane fizice ai societăţii precum Titus Popa, Mircea Ionescu şi Ion Răducanu şi Marius Ionescu, care deţin fiecare pachete de acţiuni cuprinse între 8,5% şi 11,2% din companie.
Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin-Norbert Ţăruş, a anunţat recent că va distribui în acest an către acţionari un dividend net de 0,0168 lei/acţiune, pentru care va fi repartizat puţin peste jumătate din profitul companiei de anul trecut, de aproape 4,1 mil. lei (0,96 mil. euro).
Valoarea dividendului net propus de conducerea Farmaceutica Remedia reprezintă circa 8,7% din preţul acţiunilor companiei pe bursă, de 0,2305 lei/titlu.
Compania a distribuit dividende şi în anii anteriori, însă valoarea dividendelor nu a fost una importantă din cauza profi