De pe băncile facultăţilor locale ies anual 3.000 - 3.500 de absolvenţi cu profil IT, aceştia fiind singurii tineri care nu au avut dificultăţi la angajare de la începutul crizei până în prezent.
În sectorul IT încă se mai fac angajări în această perioadă, însă angajatorii găsesc destul de greu tineri care să le acopere posturile vacate, în timp ce economia are nevoie ca de aer de joburi nou create.
Ce soluţii există pentru a majora numărul de absolvenţi de facultăţi IT: să crească Ministerul Educaţiei numărul de locuri alocate acestor universităţi, să finanţeze companiile facultăţile IT sau să fie taxate salariile IT-ştilor în aşa fel încât o parte din impozitele de la stat să meargă în salariile profesorilor de la aceste facultăţi?
Sorin Găvănescu, directorul unei firme cu profil IT din Craiova, spunea recent că România este foarte bine clasată în topurile internaţionale în ce priveşte calitatea pregătirii oamenilor în IT şi telecom, însă marea problemă o reprezintă numărul mic de angajaţi disponibili.
"Nu se pot aloca universităţilor mai multe locuri pentru şcolarizarea studenţilor în domeniul IT pentru că s-a atins deja capacitatea maximă, iar nici facultăţile nu vor să şcolarizeze mai mulţi tineri, pentru că se pierde din calitate", este de părere profesorul Ion Ciucă din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, care este şi şeful Direcţiei de Finanţare pentru Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei.
Managerul din Craiova spunea că deficitul de specialişti IT nu poate fi rezolvat dacă statul nu îi va plăti mai bine pe profesorii din facultăţile cu profil tehnic.
Găvănescu, care conduce o firmă cu 100 de angajaţi şi afaceri de 2 milioane de euro (IT Six Global Services), explica această nevoie având în vedere că IT-ul este singurul sector cu o creştere exponenţială în România în ultimii zece ani.
"Com