Toate partidele au fost cuprinse de febra negocierilor: cine cu cine să se alieze, cine să candideze, pe cine să propună, pe cine să susţină... Se ţin şedinţe, se iau în discuţie toate variantele, se caută toţi potenţialii prieteni, se identifică potenţialii duşmani. Nimic nu e bătut în cuie şi nici nu va fi, încă vreo două luni de-acum încolo, până la debutul campaniei electorale propriu-zise pentru alegerile locale.
Spre deosebire de situaţia de la nivel central, la Brăila, lupta pre-electorală se dă pentru crearea unei alianţe anti-USL, din moment ce formaţiunea pesedisto-liberalo-conservatoare se afla la putere în plan local. Ironia politică face ca bazele acestei alianţe să fie puse, printre altele, de un fost liberal de seamă, Constantin Cibu, şi de un fost pesedist, Viorel Balcan. Dar politica românească, în general, e toată o ironie, aşa că nimic nu trebuie să mai surprindă.
Prin urmare, teoretic, pentru alegerile locale din Brăila, ar trebui să avem câte doi candidaţi pentru Primărie şi Consiliul Judeţean: de la USL şi din partea alianţei anti-USL. Şi, dacă din partea USL lucrurile par a fi simple, echipa Simionescu - Stancu fiind aproape o certitudine, în privinţa candidaţilor alianţei PDL-UNPR-PPDD-ETC situaţia e mai tulbure. Cine să fie cei pe care să-i poată susţine nu doar toate partidele extra-USL, dar care să atragă, mai ales, voturile majorităţii brăilenilor?
Practic, este puţin probabil ca pentru posturile de primar şi şef de CJ să existe doar câte doi candidaţi. Este aproape exclus să se găsească un aşa consens general la câte partide, partiduleţe, ONG-uri, ambiţii şi orgolii există. Cum aproape exclus este să se găsească candidatul care să coaguleze în jurul său atâta susţinere şi care să satisfacă atâtea aşteptări.
Candidatul perfect - nu pentru un partid sau o alianţă anume, ci pentru brăileni - ar tre