Pentru a evita o etichetă de avertizare a consumatorului, aşa cum o impune legislaţia din statul California (SUA), companiile Coca şi Pepsi au decis să renunţe la un colorant caramel considerat cancerigen de către o asociaţia a consumatorilor. Cele două companii au anunţat că vor modifica reţeta acestor băuturi, valabilă în SUA. Această modificare le-a fost impusă de o nouă legislaţie adoptată în acest stat, care obligă cele două companii, lidere pe piaţa băuturilor carbogazoase, de a-şi însoţi produsele de un avertisment de tipul "atenţie produsul conţine un compus cancerigen". Este vorba de 4-methilimidazole (4-MEI) din coloranţii caramel. În ianuarie anul acesta, în California s-a luat această decizie cu scopul de a preveni riscurile asupra sănătăţii consumatorilor. Astfel, potrivit legislaţiei se va diminua la 29 micrograme doza zilnică adminisibilă de 4-MEI. Or, potrivit asociaţiei pentru protecţia consumatorilor din SUA (CSPI), o cutie (35 cl) de coca ar conţine între 142 şi 146 micrograme, iar o cutie de pepsi, între 145 şi 153 de micrograme.
Despre 4-MEI se ştie deja că afectează ficatul, plămânul, tiroida şi compoziţia sângelui. Totuşi toxicitatea acestei substanţe pentru consumatori este un continuu subiect de dezbateri. Astfel, acest colorant nu este inclus în programul naţional de toxicologie din SUA ca fiind cu potenţial cancerigen pentru consumatori. Agenţia de Securitate Alimentară din SUA (FDA), dar şi organismele similare din Canada şi Uniunea Europeană (EFSA) nu interzic şi nu au stabilit în mod precis interzicerea 4-MEI din compoziţia unor produse.
EFSA (European Food Safety Autority) a considerat, în martie 2011, că nivelul maxim de expunere la 4-MEI ca urmare a consumului unor alimente care conţin coloranţii E 150c şi E 150d (respectiv caramelul din coca şi pepsi) nu ar trebui să provoace îngrijorări. Adică,