Reprezentanţii companiei Coca-Cola România au făcut câteva precizări în legătură cu informaţiile vehiculate de presa internaţională săptămâna aceasta, potrivit cărora compania va fi nevoită să îşi schimbe reţeta pentru a evita ca pe etichetele produselor să apară atenţionări asupra riscului de îmbolnăvire de cancer. Aceştia au precizat că singura schimbare adusă în procesul de fabricare este utilizarea unei alte doze din colorantul 4-metilmidazol, cunoscut şi ca 4-MEI.
Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSIP) din SUA a atras atenţia, în urma efectuării unor studii pe animale, că aceasta este o substanţă de tip cancerigen.
Reprezentanţii companiei au precizat că furnizorilor de caramel li s-a solicitat să modifice procesele de fabricaţie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI utilizată, fapt care nu va modifica însă gustul sau culoarea produselor.
Aditivul 4-MEI a fost adăugat pe lista statului american California de substanţe cancerigene, după ce cantităţi mari ale acestuia au dus la apariţia unor tumori la animale.
Studiile de specialitate nu au demonstrat însă că acesta ar putea avea un efect asemănător şi în cazul oamenilor.
Doug Karas, purtătorul de cuvânt al Administraţiei americane pentru Alimente şi Băuturi, a declarat recent pentru Daily Mail că pentru a putea consuma cantitatea de 4-MEI utilizată în cadrul studiilor, o persoană ar trebui să bea într-o singură zi peste 1.000 de doze de suc.
Aşa cum a declarat şi Ben Scheider, purtătorul de cuvânt al companiei americane, reprezentanţii filialei române susţin şi ei că se vor baza doar pe cercetări ştiinţifice pentru a determina siguranţa produselor lor.
Filiala Coca-Cola România a vândut, doar în 2010, peste 950 de milioane de litri de băuturi răcoritoare, în scădere cu 4% faţă de anul precedent, conform unui raport anual al companiei.
Reprezentanţii companiei