Germania vrea să reînvie dezbaterile privind crearea unei constituţii europene cu scopul de a da Uniunii Europene o putere de luptă mai mare contra riscurilor financiare şi pentru a-i permite blocului să contrabalanseze influenţa în creştere a economiilor emergente, a declarat ministrul german al afacerilor externe Guido Westerwelle.
Ideea germană a primit însă răspunuri mixte din partea liderilor europeni, scrie presa internaţională.
Pentru Westerwelle, Tratatul de la Lisabona, semnat în 2007 după respingerea cu doi ani mai înainte a unei constituţii europene de către Franţa şi Olanda, nu îmbunătăţeşte suficient structurile de decizie europene, scrie Les Echos. "Trebuie să deschidem un nou capitol în istoria politicii europene. Avem un tratat bun, dar avem nevoie de o constituţie", a afirmat ministrul.
Guvernul german a încercat fără succes anul trecut să modifice Tratatul de la Lisabona, însă anul acestea a obţinut din partea şefilor de state din 25 din cei 27 de membri ai UE semnarea unui pact fiscal prin care se înăspreşte disciplina bugetară în spaţiul comunitar.
Pactul, care nu a fost semnat de Cehia şi Marea Britanie, prevede introducerea în constituţiile statelor a unor limite pentru gradul de îndatorare.
Franţa a încurajat de această dată ideea Germaniei.
"Cred că a venit timpul să ne gândim dacă nu la o nouă constituţie, atunci la îmbunătăţirea procedurilor de funcţionare a zonei euro, la o guvernanţă mai bună în zona euro. Sunt convins că odată ieşiţi din criză - şi vom ieşi din ea -, va trebui să mergem mai departe cu integrarea europeană", a afirmat ministrul francez de externe Alain Juppe, citat de Thomson Reuters.
Germania va organiza la Berlin pe 20 martie un seminar pe tema unei constituţii europene, a declarat un diplomat din UE. Guvernul german speră că întâlnirea va atrage miniştri de externe din n