UPDATE: Tokes Laszlo, episcop reformat de Piatra Craiului, a fost unul dintre iniţiatorii revoluţiei din decembrie 1989 de la Timişoara. După revoluţie, în anul 1990, a făcut parte pentru scurt timp din Frontul Salvării Naţionale (FSN) şi şi-a început activitatea politică în calitate de membru al UDMR, relatează Mediafax.
În 1990 a fost ales preşedinte de onoare al UDMR, post deţinut până în 2003, când a devenit preşedinte al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).
La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, Tokes a candidat ca independent şi a fost ales eurodeputat, iar în 2009 a candidat pe primul loc pe lista comună a UDMR şi CNMT, numită "Lista Solidarităţii" pentru Parlamentul European, fiind ales eurodeputat. El a fost ales apoi vicepreşedinte al PE.
Tokes este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai autonomiei Ţinutului Secuiesc şi s-a evidenţiat prin discursuri radicale, intrând în contradicţie cu politica moderată a UDMR pe această temă. "O microregiune de talia Kosovo este şi Secuimea. Kosovo şi-a dobândit independenţa, de ce nu ar putea şi Secuimea să aibă autonomie? Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", arăta Tokes în 2010 la Universitatea de Vară "Tusvanyos".
Într-un alt discurs, acesta spunea că susţine "dezideratul pentru autonomia maghiarilor din România, inclusiv autonomie teritorială pentru secuime".
Tokes a primit, în anul 1999, Marea Cruce a Ordinului Republicii Ungare.
Laszlo Tokes îşi anunţă demisia din UDMR, reclamând poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană, comportamentul unor deputaţi UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi "practica bazată pe interese obscure de partid", potrivit Mediafax.
Într-un comunicat de pre