Coaliţia de guvernare a decis astăzi că salariile trebuie mărite. Guvernul trebuie să vină cu soluţia.
Acum nici o săptămână, Traian Băsescu declara de la tribuna Parlamentului că este de datoria sa şi a membrilor coaliţiei “să gândim şi să găsim soluţii pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor”.
Dar miercurea trecută starea economiei era încă precară. Preşedintele spunea atunci că măsura se va aplica “chiar dacă în luna ianuarie am avut un excedent faţă de veniturile planificate în buget, în luna februarie am avut un minus de două ori mai mare decât excedentul din ianuarie, şi, probabil, şi în martie vom avea un minus de venituri în bugetul de stat, dar el se datorează conjunctural situaţiei meteorologice din februarie”. Pe scurt, preşedintele spunea că “avem datoria să reîntregim salariile” chiar dacă nu avem bani la buget.
De miercuri până duminică, preşedintele s-a mai gândit puţin şi a găsit şi variante tehnice de discurs. El a explicat la televizor că în 2009 în sectorul bugetar erau cu circa 200.ooo de angajaţi decît în ianuarie 2011 şi că reducerea cheltuielilor de personal de la 9,6% din PIB la 7% din PIB până în 2014 s-a încheiat mai repede decât s-a scris în acordurile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Prin urmare, “Am atins 7%, de fapt, cu acurateţe 6,94%, la sfârşitul anului trecut. Deci condiţiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenţei, şi guvernul Boc şi guvernul Ungureanu au zis: “discutăm după primul trimetru, să vedem ce se întâmplă”. Dar parametri conveniţi s-au atins deja”, a declarat preşedintele.
Încă nu a trecut primul trimestru, bani la buget în februarie nu prea s-au încasat, economiştii strigă că fără o creştere a productivităţii e ne-economic să creşti salariile, dar preşedintele a lăsat prudenţa la o parte, şi l-a dat la o parte şi pe pri