Într-un discurs de campanie ţinut duminică în periferia Parisului la Villepinte, Nicolas Sarkozy, preşedintele-candidat al Franţei a lansat Europei nu mai puţin de trei ultimatumuri. Numeroşi analişti şi editorialişti denunţă însă contradicţiile preşedintelui-candidat.
Dorind să reformeze acordul Schengen şi să impună preferinţa comunitară în materie de comerţ, Sarkozy speră să-şi relanseze campania - pentru moment el este dat marele perdant la scrutinul din 6 mai în faţa candidatului socialist François Hollande. Noua strategie a liderului conservator nu este însă lipsită de riscuri.
Numeroşi analişti şi editorialişti - în fapt toţi cu excepţia celui de la Le Figaro, ziar proguvernamental - denunţă contradicţiile preşedintelui-candidat. "Sarkozy îl critică pe adversarul său socialist François Hollande că vrea să modifice un tratat european încă neaplicat - cel privind echilibrul bugetar - dar el vrea să modifice un text în vigoare deja de ani de zile – acordul Schengen" este în substanţă principala critică adusă preşedintelui-candidat.
"Liderii conservatori de la Londra, Madrid şi Berlin care până ieri refuzau să-l primească în audientă pe Hollande, oare îl vor boicota acum şi pe Sarkozy" se întreabă un alt analist. Huffington Post, versiunea franceză a celebrului site de informaţii american, e de părere că "cu acest discurs regresiv privind Europa în care atacă tehnocratii de la Bruxelles, discurs destinat să-i seducă pe francezii deceptionţti de constrţtia europeană, Sarkozy face totul pentru a-i recupera pe alegătorii de extremă dreaptă".
Dacă pe plan intern discursul poate avea aşadar un efect limitat, pe plan, extern "a trata Europa drept ţap ispăşitor" cum spune François Hollande, candidatul socialiştilor, riscă să provoace nemulţumire.
Liderul centrist François Bayrou - cel mai pro-european dintre candidaţii francezi la pre