Comisia Europeană va impune măsuri dure pentru confiscarea şi îngheţarea averilor nejustificate sau dobândite prin corupţie şi crimă organizată.
Dacă instanţele nu au reuşit să producă o sentinţă, dacă infractorul se sustrage urmăririi penale, a fugit sau a decedat, dacă a mutat bunurile şi proprietăţile obţinute ilegal sau nejustificat, toată averea sa, a rudelor sau prietenilor va putea fi confiscată sau cel puţin îngheţată. Este esenţa propunerii de directivă cu care a venit astăzi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi care ar urma să revizuiască normele existente, care au caracter obligatoriu pentru fiecare stat membru UE.
„Să-i lovim unde-i doare cel mai tare"
Fac averi, cumpără case, iahturi, fabrici, maşini de lux. Sunt bani din infracţiuni de care se bucură crima organizată şi care înseamnă 3,5% din PIB-ul mondial pe un an, echivalentul a 2.100 de miliarde de euro. Majoritatea acestor fonduri ilicite sunt spălate şi reinvestite în economia licită. Doar 1% din bunurile provenite din săvârşirea de infracţiuni sunt în acest moment îngheţate şi confiscate în prezent în UE.
Doar din vânzarea ilegală de droguri rezultă profituri de 100 de miliarde de euro în UE - aproape cât al doilea pachet de salvare al Greciei. „Trebuie să îi lovim pe infractori acolo unde îi doare mai tare, să le luăm banii şi să redirecţionăm profiturile lor în economia licită, în special pe timp de criză. Autorităţile judiciare naţionale trebuie să aibă instrumente mai bune pentru depistarea acestor bani. De asemenea, au nevoie de mijloace care să le permită recuperarea unor procente mai mari din bunurile obţinute prin infracţiuni", a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru Afaceri Interne.
Infractorii produc cât nu poate UE să confişte
„Să condamni crima este una, dar să recuperezi banii proveniţi din infracţi