Generalul Ioan Hurdubaie, ofiţerul de integritate al FRF, spune că, din punctul lui de vedere, ordinea de prioritate în angrenajul trucării meciurilor este:
1. arbitrii, 2. jucătorii, 3. conducătorii de club
Din vara anului trecut, Federaţia Română de Fotbal are în organigramă un ofiţer de integritate. Conceptul este impus de UEFA şi vizează ţinerea sub observaţie şi "decapitarea" celor care truchează meciuri pentru pariuri. La FRF, postul este ocupat de generalul Ioan Hurdubaie (65 de ani), fostul şef al Interpol România.
Domnule general, ce presupune activitatea unui ofiţer de integritate?
Mai multe responsabilităţi şi activităţi. În primul rând cooperarea cu ceilalţi colegi din reţea, pentru semnalarea operativă a oricăror situaţii care se pot încadra în categoria meciurilor manipulate sau trucate în scopul câştigării unor pariuri şi obţinerii, pe nedrept, a unor importante sume de bani.
Aşteptaţi greşeala şi apoi interveniţi?
Nu, în mare parte activitatea este una de prevenire. Iniţiem şi punem în aplicare programe educative şi de conştientizare adresate jucătorilor, arbitrilor şi oficialilor cluburilor şi asociaţiilor de fotbal, chiar şi marelui public, cu privire la riscurile unor astfel de fapte.
Şi credeţi că se vor speria?
Noi sperăm că da. Este un început, există o colaborare cu autorităţile de poliţie şi alte instituţii naţionale cu atribuţii în combaterea unor manifestări de acest tip, o legătură cu structura similară de la UEFA.
Şi cu casele de pariuri?
Evident, pentru că trebuie să cunoaştem, în timp util, cazurile de pariuri asupra unor meciuri de fotbal, suspectate de tentative de fraudă. Pentru noi important este ca orice iniţiativă care vizează un fotbal curat şi cinstit să fie adoptată şi pusă în aplicare de către toţi cei care pot avea influenţă as