Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, ministrul Laszlo Borbely face portretul robot al guvernatorului ideal: „ferm, să poată impună legea“ şi „puternic, cu un corp de control militarizat, ca în anii ‘90“. Acesta a mai vorbit şi despre „oamenii guvernatorului“, care trebuie să răspundă la comenzi.
În cursul zilei de astăzi decizia înlocuirii guvernatorului Grigore Baboianu va fi oficializată: scaunul de şef al Administraţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va fi ocupat de prima femeie guvernator, Viorica Bîscă, de peste doi ani director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Tulcea.
În interviul acordat cotidianului „Adevărul“ Borbely spune că „ e o problemă să ai un guvernator ferm, care să poată să impună legea. O altă problemă este cum faci managementul Deltei Dunării. Am avut multe discuţii, multe împotriviri, însă acum, cu noul guvern, sper să rezolv această problemă. Acolo n-au ce căuta patru sau cinci instituţii care nu că se calcă pe picioare, dar cred că fac mai mult rău decât bine în ceea ce priveşte braconajul. Trebuie să fie, aşa cum a fost în anii '90, într-o anumită perioadă, un guvernator puternic, cu un corp de control militarizat. Toată lumea să ştie că, gata!, nu mai merge cu braconajul şi cu acele unelte sofisticate“.
„Oamenii guvernatorului“ trebuie să răspundă la comenzi
Ministrul a mai discutat despre instituţiile care îşi pierd obiectul muncii în cazul în care ARBDD va avea un corp de control puternic: „Fiecare încearcă să-şi păstreze poziţiile şi, evident, dacă se face un corp de control puternic, atunci unii îşi pierd obiectul muncii, spre exemplu Poliţia sau Garda de Mediu. Trebuie să fie oameni ai guvernatorului, care răspund la comenzi, şi nu oameni din patru locuri, de să nu mai ştii cine şi ce verifică“, a mai spus Borbely.
Citeşte aici tot interviul:
Laszlo Borbely, ministrul Mediul