Statele Unite ale Americii sunt gata să împartă cu Rusia informaţii despre scutul antirachetă, considerate până acum clasificate. Acest demers poate detensiona relaţiile dintre cele două super-puteri mondiale pe marginea programului american de apărare din Europa de sud-est.
Datele americanilor, considerate strict secrete, ar putea fi dezvăluite omologilor ruşi, a anunţat Bradley Roberts, un oficial din departamentul de apărare al SUA. April Cunningham, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat această informaţie. Pâna acum nu se ştie exact câte informaţii vor fi împărtăşite Moscovei, care de-a lungul anilor, s-a opus virulent amplasării unui scut de apărare în Polonia, Cehia şi România.
Casa Albă insistă că acest program militar va proteja interesele americane din Europa, împotriva ameninţărilor venite din Iran sau Coreea de Nord, în timp ce Rusia este de părere că acest lucru va schimba balanţa arsenalului nuclear, existentă încă din timpul Războiului Rece.
În noiembrie anul trecut, au apărut informaţii conform cărora administraţia de la Washington se afla în discuţii secrete cu Rusia despre datele tehnice ale rachetelor de interceptare ce urmează să fie poziţionate în sud-estul vechiului continent. Se vorbea atunci că unul dintre punctele de interes comun ar fi viteza de ardere a rachetei SM-3 modificată.
SM-3 va deveni principala sursă defensivă a americanilor până în 2020. La acel moment americanii au negat cu vehemenţă orice discuţie cu partenerii ruşi, legată de parametrii cruciali ai acestui tip de arsenal.
Alexander Khramchikhin, un analist militar rus foarte influent în birourile de la Kremlin, a spus că "dacă americanii vor dezvălui detalii despre viteza rachetei, acest lucru va fi un argument decisiv pentru întoarcerea la tratative de ordin strategic".
"Viteza acestor rachete intercept