În data de 12 martie 1838 a apărut, la Braşov, ziarul politic “Gazeta de Transilvania”, cu rol important în lupta de eliberare naţională.
Gazeta de Transilvania a fost primul ziar politic și informativ al românilor din Transilvania. Întemeiat de George Barițiu, a apărut la Brașov, la 12 martie 1838, sub titlul de „Gazeta de Transilvania”. De la 3 ianuarie 1849 s-a numit „Gazeta transilvană”, iar de la 1 decembrie 1849 „Gazeta Transilvaniei”.
Între 1 ianuarie și 25 iunie 1838 a avut ca supliment „Foaie lietrară”, iar între 2 iulie 1838 și 24 februarie 1865 „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. Situându-se pe poziții democratice patriotice și iluministe, publicația lui Barițiu a avut un rol important în lupta politică a românilor din Transilvania, solidară cu cercurile progresiste din principate, unde era difuzată prin libraria lui Iosif Romanov .
În timpul revoluției de la 1848 din Transilvania, a militat pentru egalitatea în drepturi între naționalitățile din principat, unitatea națională a românilor de ambele părți ale Carpaților, desființarea iobăgiei în Țara Românească și Moldova (în Transilvania fusese desființată în timpul împăratului romano-german Iosif al II-lea) etc.
Gazeta de Transilvania s-a bucurat de colaborarea unor personalităși de seamă din viața culturală și politică a românilor, ca Timotei Cipariu, Andrei Mureșanu, Florian Aaron, August Treboniu Laurian, Damaschin Bojincă, Pavel Vasici, Ion Heliade Rădulescu, Costache Negruzzi, Nicolae Istrati etc. „Gazeta Transilvaniei” și-a încetat apariția în 1944.
Din 1990 Gazeta apare din nou, sub același nume. În data de 26 iunie 2009 activitatea Gazetei de Transilvania este suspendată temporar din motive financiare. „Am decis să ne întrerupem activitatea. Este o consecință a manelizării și tabloidizării presei.”, a declarat la acea vreme Eduard Huidan, directorul publicației.