Vremea grea din această iarnă care a paralizat unele activităţi economice, recesiunea din Europa care conduce la scăderea exporturilor româneşti, dar şi prăbuşirea consumului intern vor duce economia românească iar în recesiune. Este părerea ministrului de Finanţe, Bogdan Drăgoi, dar şi a majorităţii analiştilor economici. Problema este că economia a început să scadă din nou începând cu octombrie 2011 şi nu prea se întrevăd motoarele capabile să o propulseze pe creştere. Cu toate astea, autorităţile sunt optimiste şi mizează că acest an se va încheia cu un plus de 1,52-2% faţă de 2011.
"A fost înregistrată scădere pe trimestrul unu, comparativ cu trimestru patru 2011. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune. Trimestrul patru a avut o scădere faţă de trimestrul trei. Întrebarea este ce facem ca să trecem pe creştere anuală. Estimăm o creştere de 1,52-2% în 2012, faţă de 2011. Scăderile au fost cauzate având în vedere baza trimestrului patru anterior, aceasta a fost mare. În primul trimestru din 2012 avem această neşansă a vremii. În funcţie de creşteri şi de venituri discutăm şi scenariile de revenire", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi. Recesiunea tehnică este definită de două trimestre consecutiv de scădere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut.
Reducerea PIB e inevitabilă
Intrarea României în recesiune este normală în condiţiile în care creşterea economică din 2011 nu s-a bazat pe aplicarea reformelor, ci a fost vorba despre o conjunctură, consideră analistul economic Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA). "E normal ca România să intre în recesiune în condiţiile în care creşterea din 2011 nu a fost rezultatul aplicării unor reforme structural