Academicianul Ioan Aurel Pop, ales rector al celei mai mari universităţi din Transilvania, va supune Carta unei noi analize, ca să poată fi făcute îmbunătăţiri.
Menţinerea Universităţii „Babeş-Bolyai" pe poziţia sa de vârf la nivel naţional, plasarea instituţiei pe un loc superior în clasificările internaţionale, integrarea UBB în viaţa economică şi socială, distanţarea de politică, precum şi eradicarea nepotismului sunt câteva din priorităţile noului rector ales al UBB.
„Prevederile pot fi perfecţionate!"
În ce priveşte nepotismul, noul rector al UBB susţine că există o serie de reguli bine stabilite, prevăzute în Carta universităţii. „Există prevederi care nu permit rudelor să ocupe funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi universităţi. Voi supune Carta unei analize amănunţite a colegilor, deoarece aceste prevederi pot fi perfecţionate. Senatul va trage concluziile care se impun", a spus Ioan Aurel Pop. În opinia noului rector, „nepotismul trebuie şi poate fi eradicat".
De asemenea, academicianul susţine că va depune eforturi pentru „a nu permite transformarea universităţii într-o arenă a luptelor politice". „La noi, sunt permise doar luptele de idei. Ca rector, nu voi permite dezbateri politice partizane în cadrul UBB. Este important ca universitatea să rămână neutră din punct de vedere politic", a spus Ioan Aurel Pop. „Este adevărat, în ultimele aproximativ două decenii implicarea politică a fost evidentă. Fostul rector (Andrei Marga, n.r.) a făcut parte din mai multe partide, a fost chiar şi şeful unui partid. Acum, important este ca rectorul să fie neutru, neangajat politic", a subliniat Ioan Aurel Pop.
Legături cu mediul de afaceri
Noul rector admite că există neconcordanţe între pregătirea studenţilor şi exigenţele angajatorilor. Pentru a le putea înlătura, este nevoie, susţine Pop, de o bună co