Lupta guvernelor totalitare şi abuzive împotriva libertăţii de expresie s-a dus nu doar în stradă, ci şi pe Internet. În raportul său anual privind inamicii Internetului, Reporters sans Frontieres conchide că anul 2011 a fost "unul de o violenţă fără precedent" contra cetăţenilor activi în spaţiul virtual.
Preţul plătit de luptătorii pentru libertate a fost mare anul trecut: cinci activişti pe Internet a fost ucişi şi peste 200 au fost arestaţi pentru ideile promovate în spaţiul public virtual. "«Net-cetăţenii» s-au aflat, în 2011, în centrul schimbărilor politice care au afectat lumea arabă. Ei au încercat, alături de jurnalişti, să ţină cenzura în şah, dar în schimb, au plătit un preţ mare", scrie organizaţia Reporters sans Frontieres.
În lume, peste 120 de activişti pe Internet sunt încarceraţi în prezent, afirmă această organizaţie, în opinia căreia "violenţa oarbă" din Siria va conduce la o creştere a numărului persoanelor trimise la închisoare pe plan mondial.
Dar care sunt ţările unde ”net-cetăţenii” sunt expuşi cel mai mult? Ei bine, pe lista neagră RSF a adăugat anul acesta statele Bahrain şi Belarus, în timp ce Venezuela şi Libia au ieşit de pe lista "ţărilor sub supraveghere", pe care figurează însă Franţa, India şi Kazahstan. În raportul său pe 2011 despre inamicii Internetului, RSF a subliniat faptul că "schimbările aduse acestei liste reflectă evoluţiile recente în ceea ce priveşte libertatea de informare online". Pe lista ţărilor care cultivă cyber-cenzura se mai numără Arabia Saudită, China, Coreea de Nord, Iran, Uzbekistan, Siria, Turkmenistan şi Vietnam, ţări "în care se întâlnesc frecvent probleme legate de acces, filtrare severă, urmărirea disidenţilor cibernetici şi propagandă online", a subliniat RSF.
"Între supraveghere şi filtrare", breşa este foarte mică pentru utilizatorii de Internet, care se servesc de aceasta