Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a anunţat pe bursă la finalul săptămânii trecute că a fost înştiinţată de Ministerul Economiei asupra faptului că societatea a primit de la Comisia Europeană undă verde pentru conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la circa 135 mil. euro.
Ştirea a fost primită cu entuziasm de investitorii de pe bursă, iar titlurile companiei au câştigat circa 8% după anunţ, închizând săptămâna la un preţ de 1,34 lei/unitate.
Totuşi situaţia este încă destul de neclară, având în vedere că operaţiunea trebuie să fie aprobată mai întâi prin AGA extraordinară, iar decizia ar putea să fie blocată de grupul care acţionează concertat cu minoritarii nemţi de la Petro Carbo Chem (PCC), care deţine circa 31,3% din acţiuni.
Legea 31/1990 privind societăţile comerciale precizează faptul că aporturile în creanţe au regimul juridic al aporturilor în natură, iar actul constitutiv al Oltchim prevede că majorările de capital prin aport în natură trebuie să fie aprobate cu votul a cel puţin 75% din drepturile de vot ale acţionarilor, iar la AGA ar trebui să fie prezenţi cel puţin 75% din acţionari.
"Majorările de capital social cu aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social, şi cu votul acţionarilor ce deţin cel puţin 75% din drepturile de vot", se arată în actul constitutiv al Oltchim.
Statul controlează prin intermediul Ministerului Economiei 54,8% din acţiunile Oltchim şi deşi deţine controlul asupra companiei, ar putea să nu strângă destule voturi în AGA pentru ca operaţiunea de conversie în acţiuni a datoriilor AVAS să fie pusă în practică.
Nemţii de la PCC nu au fost de acord cu conversia statului şi au amânat pe cât posibil operaţiunea, fi