Indicele preţurilor de consum aferent lunii trecute a crescut cu 2,59% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Această valoare reprezintă un nou minim istoric. Faţă de luna ianuarie a aces-tui an, mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu 4,13%, respectiv 4,84% informează INS. În schimb, preţul mărfurilor alimentare a scăzut cu 0,42%, se arată în comunicat.
Faţă de prima lună a anului, inflaţia a fost de 0,64%, potrivit comunicatului. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,4 procente, faţă de ianuarie, informează INS. Tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,1% comparativ cu luna precedentă, conform raportului.
Cea mai mare creştere faţă de ianuarie a înregistrat-o preţul ouălor, care a urcat cu 12,7%, urmat de cel al legumelor şi al conservelor de legume (5,77%) şi fructele şi conservele de fructe (4,48%), potrivit INS. Mierea de albine, precum şi frigiderele şi congelatoarele, s-au ieftinit comparativ cu luna precedentă, cu 0,23%, respectiv 0,05%, se arată în comunicat.
Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% pentru primul trimestru al anului. În următoarele două trimestre, aceasta ar trebui să crească, la 2,4% în trimestrul al doilea, respectiv 3,8%, în cel de al treilea trimestru. Prognoza BNR pentru acest an este 3,2%.
Vlad Muscalu, economist în cadrul "ING Bank", arată că, deşi inflaţia pentru luna trecută reprezintă un nou minim istoric, se situează pes-te aşteptările pieţei, de 2,5%, precum şi peste cele ale grupului financiar, de 2,4%. Acest lucru înseamnă că perspectivele pe termen scurt privind inflaţia nu sunt prea optimiste, ceea ce se adaugă estimărilor "ING", potrivit cărora preţurilor vor creşte cu mai mult de patru procente în a doua parte a anului, ducând la o concl