Astăzi se deschide Forumul Mondial al Apei la Marsilia, la care participă reprezentanţi ai 180 de ţări. Profesor la Universitatea Louvain din Belgia şi director al Institutului European pentru cercetarea apei, Riccardo Petrella vorbea la Bucureşti despre următoarea criză globală: lipsa apei, care afectează deja peste un miliard de oameni din toată lumea. Petrella a avertizat într-un interviu pentru FP România că apa devine tot mai mult o marfă, supusă strict mecanismelor pieţei, şi nu un drept universal garantat.
Pledoaria sa a pornit de la ideea că nu există viaţă pe pământ fără apă, astfel încât criza apei este totodată criza vieţii, a sistemului care este pământul. Petrella consideră că această criză are trei dimensiuni: criza accesului la apă, problema calităţii apei şi relaţia omului cu apa şi gestionarea resurselor de apă.
„Aproximativ un miliard şi jumătate de oameni din toată lumea nu au niciun fel de acces la apă potabilă în cantitatea şi la calitatea necesară şi indispensabilă vieţii lor, cu alte cuvinte ei nu au dreptul la viaţă, pentru că speranţa lor de viaţă este foarte scăzută din cauza nivelului de trai precar”, susţine profesorul Petrella. Mai mult, alte două miliarde de oameni nu au canalizare, toalete civilizate şi condiţii minimale de igienă.
În opinia sa, nu putem accepta că societăţile noastre sunt bune, eficiente şi că economia mondială este eficientă, dacă nu garantează accesul atâtor oameni la un bun public. Acceptarea acestei situaţii dramatice, că în fiecare zi mor mii de copii din cauza bolilor datorate incapacităţii sistemului nostru, este prima criză. „La fel spunem că trimitem în Afganistan rachete, arme pentru a menţine pacea. Când moare un soldat de-al nostru este declarat doliul naţional, dar italienii nu ţin doliu pentru copii care mor în fiecare zi din cauza bolilor legate de absenţa apei. Deci, ce popor