Economia mondială nu a reuşit să intre într-un nou ciclu de creştere. Economiile dezvoltate se confruntă cu un declin fără precedent al potenţialului economic. Pe de altă parte, economiile emergente şi în dezvoltare sunt încă dependente de fluxurile investiţionale din pieţele mature.
Economia mondială a resimţit în debutul anului valul doi al celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii (problema datoriilor suverane din economiile dezvoltate, manifestată în principal în Europa) şi consecinţele acestuia.
Comerţul internaţional a decelerat puternic în primele luni ale anului (indicele Baltic Dry consemnând un nivel minim record la începutul lunii februarie (sub 650 p.)), evoluţie care exprimă momentul nefavorabil pentru consumatorul privat din economiile avansate, dar şi impactul negativ al tensiunilor din pieţele financiare mondiale din a doua jumătate a anului 2011 asupra fluxurilor investiţionale direcţionate către pieţele emergente.
Pe termen scurt vom putea vedea o evoluţie sub potenţial a economiei mondiale, pe fondul proceselor de consolidare bugetară din economiile dezvoltate, dar şi a dezechilibrelor din unele economii emergente (mă refer în principal la China, unde am asistat la semnale nefavorabile, atât la nivelul cererii interne, dar şi în ceea ce priveşte cererea externă).
Aceste perspective creează premisele unei evoluţii în range pentru pieţele de capital, care, la nivel global, în perioada următoare, ar putea evolua mai degrabă într-un range de +/- 7,5%. Într-un scenariu negativ însă, pieţele bursiere emergente ar putea înregistra corecţii de până la 20%.
America va continua să crească, dar sub potenţial
Economia americană pare mai rezistentă la această nouă undă a crizei economico-financiare, PIB-ul a accelerat în T4 2011, iar majoritatea indicatorilor macroeconomic