Două britanice au reclamat guvernul ţării la CEDO pe motiv că nu a luat nicio măsură atunci când au sesizat că au fost private de dreptul de a purta însemnul crucii la locul de muncă, scrie The Telegraph.
Nadia Eweida şi Shirley Chaplin susţin că au fost discriminate de angajatorii lor- o companie aeriană, respectiv o clinică medicală, atunci când li s-a interzis să poarte simbolul credinţei creştine la vedere. Femeile au solicitat Guvernului să reglementeze limitele în care se poate manifesta libertatea religioasă, în baza Articolului 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
"Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învaţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor", se arată în articolul invocat de cele două femei.
Răspunsul primit din partea guvernanţilor a fost bazat pe argumentul că purtarea cruciii "nu este o regulă de manifestare a credinţei", aşadar nu poate intra sub incidenţa Articolului 9.
Avocaţii celor două femei susţin că oficialii britanici deformează conceptul de manifestare a credinţei religioase atunci susţin că aceasta trebuie să includă numai practicile şi ritualurile obligatorii. Chiar dacă purtarea cruciuliţei nu este obligatorie în cazul creştinilor, ea rămâne o practică de manifestare a credinţei, deci trebuie protejată de Articolul 9.
Avocaţii au mai spus şi că alte culte religioase, precum islamismul beneficiază de mai multă protecţie din partea Guvernului, întrucât aceştia au dreptul să umble cu capul acoperit sau să poarte însemne ale credinţei lor.
Dacă se dovedeşte că drepturilor lor au fost încălcate Guvernul va fi obligat să schimbe legea, astf