Preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului, Mihail Hărdău (PDL), a declarat, marţi, că separarea etnică nu este de natură să consolideze învăţământul românesc şi că exemplul Universităţii Babeş-Bolyai este "elocvent şi demn de urmat".
"Exemplul UBB este elocvent şi este demn de urmat şi nu cred că o separare etnică este de natură să consolideze învăţământul românesc. Nu sunt de acord cu nicio separare pe criterii etnice. Până la urmă, dacă dezvoltăm acest subiect o să dezvoltăm subiectul bolnav român-bolnav maghiar, spital român-spital maghiar. Se ajunge la excentricităţi, la aberaţii care nu fac cinste spaţiului noastru românesc", a mai spus el, întrebat despre punctul său de vedere referitor la UMF Târgu Mureş.
Hărdău a arătat că, în opinia sa, situaţia de la UMF Târgu Mureş este cauzată de faptul că nivel local s-au acumulat în timp anumite frustrări în cadrul colectivului.
"La evaluarea calităţii din 2007, care s-a făcut la UMF, există o partiţie decentă, 50 la sută - 50 la sută între componenta maghiară a studenţilor. (...) Ceea ce este interesant şi de apreciat la acestă universitate, profesori români predau şi în limba maghiară şi invers. Profesorii nu au fost separaţi. Nu a existat o separare etnică din punct de vedere al profesorilor", a menţionat Hărdău.
El a arătat că separarea etnică din punctul de vedere al universităţii şi al corpului profesoral nu a existat, fiind vorba despre o universitate multiculturală în fapt.
"Ceea ce întâmplă acolo este legat, cred, de felul în care personalul maghiar a ajuns la funcţii de conducere. Dacă această partiţie între români şi maghiari poate a fost un pic asimetrică, aceasta are ca efect o creştere a asimetriei la funcţiile de conducere. Aceasta este o presupunere. S-ar putea să fi fost o lacună în modul în care care s-a realizat carta universitară", a apreciat senatorul PD