Companiile exportatoare greceşti sunt încă subminate de procedurile vamale, foarte costisitoare şi care necesită mult timp, în pofida promisiunilor făcute de guvernul elen de a favoriza exporturile, scrie cotidianul Kathimerini.
Deşi unele servicii vamale sunt informatizate, mai este mult până când sistemul va fi integral modernizat, notează publicaţia elenă.
Ministerul Dezvoltării din Grecia a anunţat încă din decembrie 2010 că va simplifica procedurile de export prin introducerea unei platforme care presupune o singură oprire, dar până în prezent nimic nu este oficial.
Ce înseamnă pentru companiile greceşti comerţul extern în timp şi bani
În studiul Doing Business realizat de Banca Mondială a fost prezentat exemplul unei firme de dimensiuni medii cu sediul în apropierea Atenei, care a vrut să exporte marfă vrac pe cale maritimă în containere de 6 metri.
Încărcătura nu era nici fragilă şi nici periculoasă, ceea ce înseamă că nu trebuia să fie transportată într-un container frigorific sau să fie însoţită de certificate speciale. A durat 20 de zile pentru a exporta un singur container.
Au fost necesare 14 zile pentru a pregăti cinci documente, două zile pentru formalităţi vamale şi pentru controalele din vamă, două zile pentru gestionarea încărcăturii în porturi şi terminale şi două zile pentru transbordarea mărfii.
Costul total a fost de 860 euro (1.153 dolari). Grecia se află pe locul 84 din 134 de ţări în privinţa uşurinţei firmelor de a face afaceri.
Orice câştig obţinut de companii din depreciera internă din Grecia este anulat de eşecul statului de a îndeplini anumite angajamente pe care şi le-a asumat şi care ar facilita activitatea antreprenorială şi ar impulsiona economia. Companiile reduc salariile şi marjele de profit pentru ca produsele lor să fie mai competitive, dar în acelaşi timp se confruntă cu