Falsurile unei reţele infracţionale care fabricau dosare de pensionare, în mai multe judeţe din România, au dus la trimiterea în judecată a 167 de persoane.
Procurorii DIICOT Alba Iulia şi poliţiştii de la Brigada Teritorială de Crimă Organizată au finalizat una dintre cele mai complexe cauze din ultimii ani. 167 de persoane au fost trimise, luni, în judecată la Tribunalul Alba într-un dosar legat de pensionări ilegale. Nouă inculpaţi formau un grup infracţional care falsifica acte de studii şi cărţi de muncă pe baza cărora se acordau pensii ilegale de până la 2.500 de lei lunar.
Prejudiciu de 2,4 milioane de lei
Gruparea a acţionat între 2009 şi 2011 în opt judeţe şi în Bucureşti, iar prejudiciul este de 2,4 milioane de lei (550.000 de euro), din care 2,2 milioane de lei este paguba creată Casei Judeţene de Pensii Alba. Până acum s-au recuperat 700.000 de lei, iar prejudicii mai mici, de 100.000 de lei, au fost identificate la Casele de Pensii din Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman şi la trei sectoare ale municipiului Bucureşti.
Grupul celor nouă, Constantin Toma (Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia) a fost arestat preventiv, doar Alexandrina Pop şi Gabriela Coman fiind eliberate. Cei nouă sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, fals, uz de fals, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare.
Potrivit procurorilor, ei „au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru un număr de 138 de persoane, pentru ca acestea să poată beneficia în mod n