Cu o popularitate sub cea a fostului concurent din alegerile prezidenţiale François Hollande, Nicolas Sarkozy este pe cale să devină primul preşedinte din ultimele trei decenii care nu este reales pentru al doilea mandat.
Pentru a atrage electoratul, actualul preşedinte se avântă în discuţii tot mai extreme şi dă ultimatumuri Europei, al cărei salvator se imaginează. Ideile pe care le propune încep să semene cu cele ale "recalcitrantului" Hollande şi "extremistei" Le Pen.
Sarkozy este criticat de contracandidaţii săi pentru că pune în primejdie suveranitatea Franţei prin insistenţa pentru o supraveghere mai strictă în Uniunea Europeană şi prin relaţiile strânse pe care le are cu cancelarul german Angela Merkel şi în care adesea este văzut ca având rolul secundar. În faţa unei mulţimi de 70.000 de persoane - după unele surse - preşedintele francez a încercat să înlăture acuzele spunând că "luptând pentru alţii, Franţa luptă pentru sine", scrie France 24.
Sarkozy ameninţă cu "retragerea" din spaţiul Schengen
Sarkozy a ţintit în special legislaţia europeană care permite libera trecere prin spaţiul Schengen susţinând că aceasta nu permite suficient control la graniţe. El a ameninţat că Franţa se va retrage din acordul Schengen în următoarele 12 luni dacă nu sunt pornite negocieri pentru înăsprirea politicilor UE privind imigraţia.
"La vremuri de criză economică, dacă Europa nu-i poate cerne pe cei care-i trec graniţele nu-şi va putea finanţa bunăstarea. Avem nevoie de o disciplină comună în controlul la graniţă. Nu putem lăsa managementul fluxurilor migraţioniste pe mâinile tehnocraţilor şi tribunalelor", a spus preşedintele francez.
Mai mulţi diplomaţi europeni au avertizat însă că reformarea acordului Schengen este în realitate deja lansată, iar ameninţările preşedintelui francez reprezintă de fapt "un mesaj de avertisme