Creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la societăţile comerciale ar putea fi convertite în acţiuni, dacă se aprobă proiectul elaborat de Ministerul Economiei.
Astfel, în termen de 30 de zile de la data instituirii procedurii de administrare specială la societăţile comerciale ce urmează să se privatizeze, la cererea instituţiei publice implicate creanţele deţinute de AVAS asupra societăţii comerciale se vor converti în acţiuni.
În acest sens, conducătorul instituţiei publice implicate va emite un ordin privind conversia în acţiuni a creanţelor AVAS, majorarea capitalului social al societăţii comerciale respective cu valoarea creanţelor urmând să aibă loc de drept la data publicării în Monitorul Oficial Partea a IV-a a ordinului conducătorului instituţiei publice implicate.
Majorarea capitalului social prin conversia creanţelor AVAS se face fără primă de emisiune, prin emiterea de către societate a unui număr de acţiuni în favoarea AVAS, cu respectarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi. În baza hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor se va putea emite un număr de acţiuni suplimentare în vederea exercitării de către acţionarii existenţi, cu excepţia instituţiei publice implicate, a dreptului de preferinţă constând în dreptul de a subscrie un număr de acţiuni care să le permită păstrarea ponderii deţinute anterior momentului majorării capitalului social prin conversia creanţelor AVAS.
"În exercitarea drepturilor de preferinţă, acţionarii subscriu la acelaşi preţ pe acţiune cu cel la care se realizează conversia în acţiuni a creanţelor AVAS. Acţiunile nesubscrise de acţionari în exercitarea drepturilor de preferinţă se anulează. În termen de 10 zile de la data finalizării perioadei de subscriere în exercitarea drepturilor de preferinţă, administratorii procedează la înregis