Statul român ar putea câştiga 1,5 miliarde de euro din listarea la bursă a companiilor din portofoliul său dacă acţiunile vor fi vândute la adevărata lor valoare.
Statul are în plan punerea în practică, în acest an, al celui mai ambiţios program de privatizări din istoria sectorului energetic. Este vorba de listarea la Bursa de Valori de la Bucureşti a tuturor companiilor importante de stat, adică aşa-numitele perle ale economiei româneşti: Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) şi Romgaz (15%). Acestea alături de noi pachete de acţiuni la companiile care deja sunt tranzacţionate la bursă, respectiv Transgaz (15%) şi Transelectrica (15%).
Autorităţile s-au ferit până acum să dea răspunsuri clare la întrebarea cât va obţine statul din aceste vânzări şi s-au limitat la a oferi estimări grosiere, precum „în jur de un miliard de euro" sau „câteva sute de milioane de euro". Sau cel puţin aşa speră. Ideea este că, în mod normal, dacă facem un calcul cât ar trebui să ia statul din aceste participaţii dacă ar fi apreciate la adevărata valoare a companiilor, vom vedea că suma este mult mai mare.
Evaluare prudentă
Din păcate, contextul economic internaţional ne arată că nu mai este cazul să sperăm la o evaluare obiectivă a companiilor, ci mai degrabă la una prudentă, contând foarte mult şi faptul că acestea sunt companii româneşti şi, mai mult, sunt de stat. Adică profitul acţionarilor poate fi afectat de decizii luate în afara pieţei într-un cabinet guvernamental, iar donaţia făcută în 2010 de Romgaz din profitul său la bugetul de stat este cel mai grăitor exemplu.
Chiar şi aşa, Romgaz are un potenţial atât de mare încât statul poate lua între 250 şi 500 de milioane de euro pentru listarea pachetului de 15% pe care o pregăteşte pentru această vară, potrivit unei analize realizate de „Euromoney Magazine" într-un articol in