Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene a analizat toate cele 27 de state membre ale UE şi a creat câte o fişă informativă pentru fiecare, menită să sprijine negocierile şi pregătirile pentru perioada 2014-2020. Fişa pentru România permite compararea cu uşurinţă a nivelului ţării noastre cu media europeană, precum şi cu statele care înregistrează cele mai bune, respectiv cele mai slabe performanţe în domeniile supuse analizei.
Din datele prezentate în raport reiese faptul că România cheltuie 0,5% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare, aceasta repezentând cel mai mic procent înregistrat de către o ţară din Uniunea Europeană. Media UE este de 2% din PIB, în timp ce valoarea maximă înregistrată este de 3,9%. Planul României este cel de a atinge un procent cheltuieli de 2% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare până în 2020.
România se află pe ultimul loc şi în privinţa numărului de angajaţi în domeniile legate de ştiinţă şi tehnologie (12,6% din numărul total de angajaţi, faţă de media europeană de 18,8% şi de valoarea maximă înregistrată de 33,1%) şi a numărului de angajaţi în sectoarele de înaltă tehnologie (1,8% faţă de media europeană de 3,7%).
România se află pe ultimul loc şi în privinţa numărului de locuinţe care beneficiază de Internet de mare viteză (23%, faţă de media europeană de 68%), al numărului de firme conectate la Internet de mare viteză (54% faţă de 87%) şi al procentului din populaţie care beneficiază de conexiune DSL (74% faţă de 94%).
PIB-ul pe cap de locuitor în cazul României reprezintă 45% din media UE şi a crescut, în medie, cu 4,5% pe an începând din 2010, comparativ cu procentul european mediu anual de creştere de 1%.
România se află aproape de media europeană (13,7) în ceea ce priveşte numărul zilelor necesare pentru a începe o afacere: 14. În Europa, numărul minim este de 4 zile şi c