Ca să-şi ştie copilul înscris la şcoala dorită, părinţii s-au mutat, în acte, la prietenii din circumscripţie. Cei mici vor ajunge să înveţe în şcoli aglomerate. Sursa: REUTERS
Imediat după publicarea noilor metode de înscriere, care oferă prioritate copiilor din circumscripţie, la direcţiile pentru evidenţa populaţiei a început să curgă cu cereri de schimbare a reşedinţei. Ana M., care stă în Ilfov, s-a mutat, în acte, la o cunoştinţă din Sectorul 1, iar copilul e deja înscris la şcoala dorită.
"În localitatea unde stăm de fapt, există o singură şcoală şi e foarte slabă. Chiar dacă îl lăsam acolo în clasele I-IV, în a V-a tot trebuia să-l mut", îşi explică mama gestul.
S-au “mutat" pe altă stradă
În Sectorul 1 al Capitalei, unde se află multe şcoli de top, în ianuarie şi februarie au existat 1.100 de cereri, iar mulţi dintre solicitanţi le-au spus funcţionarilor că "se mută" pentru înscrierea la şcoală.
"Aproape jumătate din cereri au fost depuse chiar de locuitori ai Sectorului 1, care şi-au schimbat strada în buletin", a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim.
La fel s-a întâmplat în Sectorul 5, unde, în februarie, cererea a crescut cu peste 40% faţă de luna anterioară.
Vor învăţa în multe schimburi
Şeful Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, spune că şcolile nu au competenţa de a verifica autenticitatea adreselor, dar că astfel de gesturi se pot întoarce împotriva copiilor, ei ajungând să înveţe în instituţii aglomerate.
"Suntem obligaţi să suplimentăm numărul de locuri pentru a cuprinde toţi copiii cu adresa în circumscripţie. Însă demersul părinţilor ar putea periclita actul didactic". (A contribuit Antoaneta Etveş)
Şcolile sunt obligate să accepte toţi copiii care au adresa în circumscripţie
CLUJ NAPOCA
Creşteri de 75%
Mihai Şoica