Zona euro este divizată în chestiunea impozitării speculaţiilor financiare. Nouă state doresc introducerea acestei măsuri, opt ţări torpilează propunerea franco-germană. Un eventual eşec ar însemna o înfrângere dureroasă pentru Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy.
Marţi 13. Poate fi o zi cu noroc sau una cu ghinion, având în vedere poziţiile diferitelor state din zona euro faţă de impozitarea tranzacţiilor financiare speculative. Este pentru prima dată când pe ordinea de zi a unui Consiliu EcoFin se regăseşte acest subiect şi faptul în sine reprezintă o dovadă a progresului instituţional în acest sens. Anul trecut, Comisia Europeană a elaborat un proiect de directivă, care prevede taxarea tuturor tranzacţiilor cu titluri de valoare şi derivate financiare în întreaga Uniune. Următorul pas ar fi aprobarea de către statele membre, cu ţinta de intrare în vigoare în 2014.
Problema e că un vot pozitiv este utopic, în contextul în care o serie de state, în frunte cu Marea Britanie şi Suedia resping acest impozit, dacă el nu va fi introdus la nivel mondial. Temerile negaţioniştilor se concentrează pe pierderea avantajului competitiv european pe piaţa financiară globală şi pe masive pierderi economice. Conform dreptului comunitar, chestiuni fiscale trebuie votate în unanimitate. Cu alte cuvinte, ajunge un singur veto şi planul este maculatură.
Nici planul de rezervă nu pare a avea şanse mai mari. Liderii francez şi german intenţionau să introducă impozitul doar în zona euro, până când preşedinţia daneză a Consiliului European a primit un document în care doar nouă state cer accelerarea acestui proces. Împotrivă s-au pronunţat Irlanda, Olanda, Luxemburg, Slovacia, Slovenia, Estonia, Malta şi Cipru.
Soluţie de ieşire din impas ar fi adoptarea unei taxe de timbru, după model britanic. Aceasta nu se aplică însă tranzacţiilor speculative, în special celo