O bucată de carne de porc de 985 grame, trecută printr-o maşinărie de injectat saramură, a ajuns în doar câteva secunde să cântărească 1.520 de grame. Peste 500 de grame în plus, cât ai clipi. Experimentul, realizat în laboratoarele Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, prezentat de un post de televiziune în urmă cu câteva seri, m-a lăsat fără grai.
Sincer, mă gândeam eu că ceva e în neregulă, am găsit deseori în punga vidată sau caserola de carne inexplicabil de multă apă, dar că nesimţirea poate ajunge până aici - să o umfle cu 50% - zău dacă am crezut! Şi, totuşi, aceasta e carnea pe care o cumpărăm din comerţ, specialiştii intervievaţi explicând că în toate unităţile de profil din România există o asemenea maşinărie. Fie că e vorba de porc, vită sau pui. Toate acestea ca o reconfirmare a raportului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care a arătat că din cele 576 de eşantioane de carne supuse analizelor de laborator, 42% au fost neconforme, în sensul de injectate în exces cu apă, sare şi amidon.
După ce am văzut experimentul, m-am gândit imediat: trebuie musai să-mi revizuiesc preferinţele culinare. Ok, dar ce să mănânc? Carnea, am văzut. Legumele şi frunctele sunt pline de reziduuri de pesticide, laptele şi produsele lactate sunt pline de apă, sare, untură, aditivi şi făină, ouăle provin de la găini stresate. Să ne întoarcem acum la natură, să ne pregătim fiecare în propria gospodărie cele necesare e o utopie. Şi atunci?
Oricât ar părea de dezarmant, soluţii există. Uniunea Europeană are deja eleborate o serie de norme şi legi privind protejarea consumatorului. Doar că acestea ar trebui şi respectate. Pentru că, de fapt, în toate exemplele de mai sus nu este vorba decât despre EXCESE.
Primii vinovaţi sunt producătorii, care din dorinţa de profit cât mai mare, de înavuţire rapidă