Roşiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la până la zece ori de la graniţă până pe rafturile marilor magazine, însă nimeni nu pare să ştie de ce, respectiv nici marii comercianţi, nici oficialii sau foştii şefi din Ministerul Agriculturii.
Astfel, din Egipt se importă ceapă la un preţ de 0,28 lei pe kg, potrivit informaţiilor furnizate gândul de Ministerul Agriculturii, care citează date INS şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor. La supermarket preţul unui kilogram de ceapă ajunge la 2,7 lei, adică de aproape 10 ori mai mult.
Din Germania se importă cartofi cu 0,99 lei pe kg. La supermarket cartofii sunt vânduţi cu 1,5 lei pe kg.
Roşiile sunt importate din Olanda şi ajung la graniţă cu 3,08 lei pe kg, iar la supermarket se vând şi cu 8 lei pe kg, adică sunt de 2,5 ori mai scumpe.
Reprezentanţii marilor retaileri atrag atenţia că importurile nu sunt făcute de ei. "În afară de mărcile proprii, care pe rafturi au cele mai mici preţuri, noi nu facem importuri. Sunt furnizori care ne vând marfa importată", a declarat pentru gândul Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
"Nu e treaba noastră să verificăm cu ce preţ au intrat, care a fost preţul la prima factură. Este treaba Gărzii Financiare să descopere cu ce preţ au intrat, cu cât au fost vândute la prima factură", a mai spus Delia Nica.
Varza importată din Macedonia are un preţ declarat în vamă de 0,38 lei pe kg, în timp ce usturoiul adus din China are un preţ de 2,15 lei pe kg.
Circa 1,80 lei pe kg este preţul de import pentru salata verde adusă din Italia. În pieţele din Bucureşti salata verde costă până la 3,5 lei bucata. Aceleaşi date de la Ministerul Agriculturii arată că morcovii şi napii de provenienţă din Turcia au un preţ de intrare în ţară de 0,46 lei pe kg, iar cei aduşi din Republica Ar