Gazeta Wyborcza Varșovia: Varşovia s-a folosit de dreptul de veto pentru politicile de climă ale UE, care ţintesc să reducă emisiile de carbon. Nu ar trebui să fim atât de surprinşi, pentru că este o politică învăluită de ceaţa ambiguităţii, scrie Gazeta Wyborcza.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.
Vetoul Poloniei împotriva directivei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, după 2020, propusă la summitul de la Bruxelles al UE, vinerea trecută [10 martie] a fost corect. Dar modul în care ne-am explicat poziţia în Europa a fost lamentabil.
Nu există niciun pic de încredere între oficialii polonezi şi comisarul pentru Mediu, Connie Hedegaard. Dar aceasta nu este problema reală – comisarii vin şi pleacă în Bruxelles şi discuţiile neoficiale arată că nu va mai exista un comisar pentru mediu în următoarea Comisie. Partea cea mai proastă este că atmosfera înveninată de suspiciune reciprocă a început să se strecoare între relaţiile Poloniei cu unii dintre partenerii săi importanţi din UE – Germania, Suedia şi Danemarca.
Ceea ce partenerii UE şi organizaţiile ecologice refuză să recunoască este că Polonia a făcut un efort imens pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, tăindu-le de la 453 de milioane de tone în 1990 la 377 milioane în 2009. Am reuşi să îndeplinim cu uşurinţă scopul UE de a reduce emisiile cu 20%, de la nivelul din 1990 până în 2020. Şi asta fără sistemul european de comercializare a emisiilor, ce se aseamănă cu practica indulgenţelor medievale, şi fără subvenţiile costisitoare pentru energia eoliană.
Am face asta prin îmbunătăţirea eficienţei energetice şi înlocuirea centralelor energetice din vremea comunismului cu unele mai moderne, deşi de asemenea alimentate cu cărbune. Totuşi, niciun politician serios nu va spune vreodată că instrumentele politicii UE pentru cl