Peste 30 de imobile vor fi retrocedate bisericilor maghiare din Transilvania, în urma unei decizii a Autoritaţii Naţionale pentru Retrocedarea Proprietăţilor din România.
Printre clădirile retrocedate se numără şi Fostul Palat al Finanţelor Publice din Oradea (foto), dar şi o clădire-monument din Târgu-Mureş, în care în prezent îşi are sediul ansamblul artistic Mureşul, scrie Magyar Nemzet, preluat de Rador. Fostul Palat al Finanţelor Publice este una dintre clădirile emblematice ale Oradei. Clădirea a fost construită de Statul Maghiar şi a fost cedată Statului Român în urma Tratatului de la Trianon, semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria.
Potrivit membrului UDMR, Attila Marko, bisericile maghiare îşi vor recupera imobilele pierdute în vremea comunismului întrucât „ în Transilvania a funcţionat tot timpul un sistem de cadastrare, nu ca în regiunile din afara Arcului Carpatic , astfel că deovedirea dreptului de proprietate nu reprezintă o problemă deosebită. Totodată, acesta a anunţat că numărul imobilelor solicitate de bisericile din Transilvania este de aproximativ şapte mii, dintre care aproximativ 1500-1600 de clădiri sunt cerute înapoi de către bisericile istorice maghiare. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Atilla Marko, a precizat că în cazul a aproximativ două treimi din aceste clădiri, solicitate de bisercile istorice, decizia comisiei de retrocedare a fost una favorabilă.
Nu toate acest clădiri vor putea fi recuperate imediat. Directorul economic al Arhiepiscopiei Româno-Catolice de Alba Iulia, János Szász, a declarat că în cazul în care „în clădire funcţionează o instituţie publică” aceasta, „ar putea funcţiona în continuare încă cinci ani, cu plata unei chirii stabilite conform prevederilor legale.”. Astfel, abia după trecerea aceste peri